Jdi na obsah Jdi na menu

Podmínky pro chov

 

Výběh

                Jak jsem již zmiňoval v rubrice "Jak to bylo u mě", než jsem začal s chovem, zjišťoval jsem všechny dostupné informace. Někde, a teď si už vážně nevzpomínám kde, jsem vyčetl, že na jednoho klokana by mělo být  50 m2 plochy a plot vysoký min. 150 cm.

                Pokud nechcete trávu ve výběhu sekat (můj prvotní záměr - živá sekačka) a zároveň berete travní porost jako hlavní zdroj jejich potravy (nízké nároky na krmení), musíte jim vyhradit právě takový prostor, který nestačí vypást a podupat a zároveň tam tráva nepřerůstá. Nemám k dispozici přesné číslo plochy, která tyto podmínky splňuje, protože to závisí na více aspektech (počasí, druh porostu, alternativní přírodní zdroje potravy, přítomnost dalších zvířat ....). Můj výběh pro 3 - 5 klokanů má velikost cca 300 m2 a je dostačující. Oplocení jsem pro jistotu udělal 180 cm z klasického pletiva.

                Musím říct, že jsem u chovatelů viděl daleko menší i větší výběhy. Zaleží na dispozicích a účelu chovu.

                Klokani mají velice rádi kůru a listy stromů nebo keřů. Pokud se jedná o starší stromky a zvířata netrpí hladem nemusíte je nijak bandážovat. U mě to odnesl pouze rybíz a všechny větve stromů kam dosáhli. Ba naopak spadané plody ovocných stromů jsou vhodným doplňkem jejich stravy.

 4-stromy.jpg

Přístřešek

                Klokan Bennettův je jeden z mála druhů, který snáší naše podnebí bez nároku na vyhřívanou ubikaci.  I když jsem viděl chov s přístřeškem uzavřeným pouze ze tří stran, doporučuji využít část stodoly, kolnu nebo postavit nějakou uzavřenou boudu do které nefouká a neprší. Pokud bude zateplená tím líp, ale není to podmínkou. Já mám boudu pouze z OSB desek a loňskou zimu, kdy byly u nás 14 dní dvacetistupňové mrazy přečkali klokani celkem v pohodě.

                Co se týče rozměrů, je moje bouda velká 3 x 3m, což pro množství, které chovám bohatě stačí. Hlavně nezapomínejte na to že se ubikace musí čistit, takže ji udělejte tak vysokou, aby jste v ní mohli pohodlně stát.

6-bouda-1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7-boda-2.jpg

 

Údržba

                Výběh nevyžaduje žádnou větší péči. Já jednou za 14 dní shrabu bobky, většinou pouze v místech kde jim dávám doplňkovou stravu, a uklidím zbytky ze žrádla (ohlodané větve, stvoly kukuřice apod.).

                Co se týče boudy, tak každý týden doplňuji podestýlku vrstvou sena nebo slámy. Jednou za měsíc starou podestýlku vyhodím na hnůj a boudu mechanicky vyčistím. Po zimě doporučuji provést i chemickou očistu speciálním desinfekčním prostředkem kvůli plísním a parazitům.

Soužití s ostatními zvířaty

                Já sám nemám s tímto žádné zkušenosti až na kocoura, který s nimi spal občas v boudě a psi, o kterých budu psát v rubrice "Na co si dát pozor".  Dle zkušeností ostatních chovatelů se kterými jsem hovořil není žádnýsam_1223.jpg problém společný výběh s ovcemi, kozami, jelínky, pštrosi a podobnými zvířaty.