Jdi na obsah Jdi na menu

Na co si dát pozor

 

Samozřejmě si nedělám ambice, že bych v této rubrice postihl všechna nebezpečí, které mohou vám i vašim mazlíčkům hrozit. Nicméně popíšu alespoň pár základních aspektů.

                Klokani nemají rádi psi. Chodila za mnou kamarádka, která měla chodského psa a labradora.  Když jesam_1272.jpg klokani poprvé viděli, myslel jsem, že přeskočí plot. Panicky lítali po výběhu. Během měsíce si však zvykli a už je skoro nevnímali.  Nutno přiznat, že psi byli tvrdě cvičeni k tomu, aby si jich nevšímali.  Každopádně určité riziko, že se ve vašem pejskovi, při pohledu na skákajícího vačnatce, projeví lovecká vášeň tu je, takže doporučuji dobře zamezit psům vstup do výběhu a na začátku i k němu bez vaší přítomnosti. Klokani by neměli šanci.

     

 

 

           Určitě jste poměrně nedávno viděli zprávy o uprchlém klokanovi a určitě jste z toho pochopili, že se celkemdsc_9577.jpg obtížně chytají.  Mě už se toto stalo nejméně 4x. Bohudík vždy jen jednou mimo zahradu. Naposledy mi dvakrát utekla mladá samička Anička. Nemohl jsem přijít na to kudy. Žádná díra v plotě. Pak mi došlo, že mezera mezi brankou a sloupkem není sice pro normálního klokana průchozí, ale drobná Anička se jí v pohodě protáhla.

                Nesnažte se klokany nějak honit, hlavně v klidu. Když uteče mládě, má tendenci se vrátit k mámě. Umožněte mu přístup alespoň k výběhu a pak ho opatrně zažeňte do otevřených dveří. Když mi utekl Arnošt k sousedovi za lepší pastvou (vytlačil si díru v plotě), stačilo jen díru zvětšit a počkat až se mu zastesklo po samičkách. Za hodinu byl zpátky doma.

                Vybudujte vhodné a dostatečné oplocení a pravidelně kontrolujte jeho stav.

                Další problém může byt krmení cizími lidmi přes plot. K tomu asi není co dodat. Pokud je chcete aspoň částečně eliminovat od vlivu vnějšího prostředí, dejte na plot stínovku.

                Poslední věcí, o které se tu zmíním je zdravotní stav klokanů. Nevím jak je to v ZOO, ale od drobných chovatelů jsem neslyšel, že by je někdo očkoval. Jsou to celkem odolná zvířata. Jsou však háklivější na infekce v oblasti tlamky, ať uvnitř nebo vně. Jestliže klokanovi začne téct z nosu hlen zavolejte hned veterináři. To, že klokan někdy zvrací nebo má průjem je celkem normální, pokud by zvracení bylo permanentní obraťte se opět co nejrychleji na veterináře. Na průjem zabírá dubová kůra a pelyněk černobýl.